SEO Arama Motoru Optimizasyonu

Arama Motoru Optimizasyonu Yapıyoruz-Neden Ihtiyacınız Var?

Seo Arama Motoru Optimizasyonu

Biz Bos Konusmuyoruz! Sonuc Ortada, Kendinizde Deneyebilirsiniz!

Biz boş konuşmuyoruz, üstte verilen ekran görüntüsü gerçektir, Kendinizde sorgulatabilirsiniz :)

Öncelikle SEO nedir? Bunu anlatalım…

Search=Arama, Engine=Motor, Optimization=Optimizasyonu; SEO – Arama Motoru Optimizasyonu olarak ingilizceden biz internet işi ile uğraşanların genel olarak kullandığı bir tabirdir. Türkçe olarak bazıları AMO olarakta kısaca tabir edilir.

Arama motoru optimizasyonu ile ilgili binlerce sayfa yazılabilir, ben kısaca anlayacağınız şekilde burada kısaca bilgi vermeye ve seo, arama motoru optimizasyonuna neden ihtiyacınız var bunu anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle bilmeniz gereken konu, legal olarak çalışan iki milyar üzerinde web sitesi şu anda dünyada ziyaretçilerine hizmet vermekte hatta google’da dakikada tahminen 9 milyon arama yapılmaktadır. Facebookta ortalama dakikada 1 milyon paylaşım, yandexte ortalama 100 bin arama, bing’de 75000 arama yapılıyor.

Bunlar genel rakamlar elbette, istatistik firmalarının verdikleri! Fazla yada daha az olabilir.

Web Siteniz Varsa!

Web sitesini yapmanız yada yaptırmanız günümüzde müşterilerinize ulaşmanın kısa yolu anlamına gelmemektedir. Yani web sitemi yaptırdım ve artı internette “ali veli 49 – 50 ” yazdıklarında ben çıkacağım mantığında iseniz, bunu hemen kafanızdan silebilirsiniz. Web sitesi yapmak ile web sitesi için seo yapmak arasında dağlar kadar fark vardır. Dünya üzerinde 2 milyardan fazla web sitesi varken, ki web siteniz yeni ise emin olun, seo, amo, arama motoru optimizasyonu yapılmamış ise emin olun, müşterinin size ulaşma şansı 2 milyarda 1 ihtimal bile değildir.

Maliyetler ve Istatistikler

Şunu yapabilirsiniz. Ortalama olarak her bir tıklama, yani web sitenize ulaşılması için google’a, yandex’e, bing ve diğerlerine vereceğiniz reklamlarda her bir tıklama için yaklaşık 2-5 dolar arasında para ödeyebilir ve hep en üstte olabilirsiniz.

Mantık şöyledir, para = çikolata — çikolata = para. Yani para ödedikçe orada olursunuz, yani en üstte, kapitalizm internette’de geçerlidir.

Peki genel olarak bir hesaplama yapalım
Tıklama Başı Maliyet 2 Dolar x Günde Ortalama 100 Tıklama = Günde 200 Dolar Maliyet.
Günde 200 Dolar x 30 Gün (ay) = 6000 USD
Ayda 6000 USD x 12 (ay-yıl)=72.000 USD

Bu maliyet raporu size 2 USD üzerinden verildi, ki 2 USD google’da ortalama en düşük maliyetlerden biridir. Bu hangi sektçrde olduğunuza, hangi arama kelimesini kulanacağınıza, kullanacağınız kelime yada cümlenin popüleritesine göre değişir. Yani yılda ortalam 50.000 USD ile 500.000 USD arasında reklam ödeyerek hep en üstte kalabilirsiniz.

Fakat istatistikler şunu göstermektedir. Genel ziyaretçilerin %85’i reklam alanını direkt geçip ilk 5 link ile ilgilenmektedir. Eğer ziyaretçi ilk 5 link içerisinde ilgilendiği yada aradığı terim ile ilgili sonuca ulaşamıyorsa, 6,7,8 ve ikinci google sayfası gibi devam ederek istediği sonucu bulana kadar devam etmektedir. Peki ziyareteçiler, yani internette gezinen kişi, neden raklam aralığını direkt olarak geçiyor? Bazı müşteriler, ziyaretçiler, reklam aracılığı ile yani para ödeyen şirketlere güven oranı istatistiksek olarak %49 da kaldı, yani ziyaretçi, müşterilerin %49′ reklam veren şirketlere güvenmiyorlar. Diğer taraftan ziyaretçilerin neredeyse %95’i ziyaret esnasında yani bilgisayar karşısında iken ekranda baktıkları yer ise tam olarak;

ekran_istatistik

Yukarıda işaretlenmiş olan yer, tüm ziyaretçilerin gözlerinin ilk ekranda buluştuğu noktadır. Bu istatistiksel olarak ispatlanmış ve discovery channel kanalında bir kaç defa program olarak sunulmuştur. İnternette sizde bu istatistiksel sonuçları arayabilir, doğruluk payını kendinizde görebilirsiniz. En garip olan yanı ise, birçok ziyaretçi üzerinde yapılan araştırmaya göre reklam alanının farkında olmadıklarını ve bu yüzden bu alanla ilgilenmeye eyilim göstermedikleri de görülmüştür.

Öder Çıkarım!

Elbette arama motorları size en üstte yada yan kısımlarda en üstte olmanız için bir çok alternatif sunar. Size yukarıda birkaç örnek verdik, maliyetleri sunduk, Türkiye’de tüketici, elle tutulur, gözle görülür, madde, materyale para ödemekten kesinlikle kaçınmıyor fakat internet, web, bilişim maalesef elle tutulan bir materyal değil. Bu durumda müşteri, ziyaretçi, web sitesini yaptıran firma genelde bizim iş kolumuzda olan insanlara şüphe ile yaklaşıyor, çünkü ortada elle tutulan bir materyal yok.

Genel cümle hep şudur, ya bir A4 kağıdına iki resim yerleştirmişsin, bunun için bu kadar para mı istiyorsun yada ya bu ne ki? Ben bunu grafikçinin birine yarım saatte çizdirirdim.

Kısaca bizim işimizin değeri Türkiye’de henüz anlaşılmış değildir. Bu yüzden SEO, arama motoru optimizasyonu ile ilgili konuları anlamanızı beklemiyoruz. Şunu bilmenizde yarar var, SEO, arama motoru optimizasyonu, yılların birikimini, bilgisini, kodlama yeteneğini, algortimik ve değişken düşünme yeteneğine dayanır.

SEO, arama motoru optimizasyonu kısa vadede beklentisi olan firmalara göre bir iş değildir. Bazen aylar, hatta bazen yıllar sürebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, www.prima-alanya.de, 12 yıllık, emlak sektöründe hizmet veren, yurt dışı ile çalışan firmalardan biridir. Almanca, ingilizce olarak alanya ve emlak veya apartman kelimeleri ile google’da arama yapmanızı öneririz yada www.goldeneyejewellery.net, kuyum sektöründe olan 4 senedir çalıştığımız firmalardandır ve size alanya jewellery yada alanya jewellery shop kelimeleri ile aramanızı öneririz.

Müşterilerinize google’a ödeyeceğiniz binlerce dolar yerine daha düşük maliyetler ile ulaşmak istiyorsanız, size önerimiz, bizimle en azından bir danışmanlık görüşmesi yapmanızdır.

WebFili.comSEO Arama Motoru Optimizasyonu