Bibliotheek

Laatste nieuws en updates

technologische geheimen1.jpg

Technologische geheimen

Technologische geheimen

Hoewel technologie tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van ons leven is, zijn er ook mysterieuze aspecten die mensen niet kennen.

Technologische geheimen

Hoewel technologie tegenwoordig een onmisbaar onderdeel van ons leven is, zijn er ook mysterieuze aspecten die mensen niet kennen.

Elbette bizler kolaylıklar sağlıyor teknoloji, günlük e-mail trafiğimiz, elektrik alt yapısı, internet, cep telefonları, web siteleri, online mağazacılık, online gazeteler vb.

Fakat sonuç itibari ile teknoloji şirketleri de birer ticari kuruluş ve kar etmek için her şeyi yapabiliyorlar.

Örneğin 1960’lı yıllarda ABD Ticaret Bakanlığı’nın, ampul üreticileri arasındaki gizli bir tröst anlaşmasının varlığını ortaya çıkarmasıyla, bugün bilinen teknoloji firmalarının ampulleri kolayca patlayacak şekilde kasten hatalı ürettikleri ortaya çıkmıştı. Bu sayede bir müşterinin bir ampul alıp onu 10 – 20 – 50 yıl kullanmasının önüne geçmeye çalışan ampul üreticilerinin paranın tadını alınca ampullerin hayatını birkaç aya kadar düşürdükleri ortaya çıkmıştı.

Peki bu sadece ampüller ile mi sınırlı? HAYIR!

Öncelikle bilinmesi gereken konuların başında cep telefonlarınız, televizyonlarınız, bilgisayarlarınız, günlük hayatta kullandığınız her tür cihaz ile doğrudan ilişkili konular.

Örneğin tüm dünyada cep telefonlarına yerleştirilen parmak izi okuma teknolojisi aslında sizin yararınıza değil, sadece veri toplamak için yapılmış bir alt yapıdır. Tüm dünyada parmak izlerinin toplanması ve hatta siz parmağınızı cep telefonuna yerleştirirken parmağınızdan alınan nabız ile ortalama ömrünüzün ölçülmesi bile teknoloji firmalarının kullandığı alt yapılardan sadece birkaçı.

Ki, cep telefonları dünya pazarında, silah, ilaç, gıda sektöründen sonra en büyük pazar. Örneğin eskiler hatırlar 2 MB lik floopy diskler vardı, bizler bunlar ile veri kopyalamaya çalışırdık. İçinde resimlerimizi falan koyar saklardık. Günümüzde 2 MB lik bir flash bellek kullanıyor olsak bu konu bizi gülünç duruma düşürürdü, çünkü artık kullandığımız telefonların bir defa da çektiği resimler bile 2 MB dan büyükler. Yani sistem aslında basit. Size önerilen telefonlarda aslında son 5 yılda çok büyük devrimler yaşanmadı, hatta 5 yıl önce çıkan bir telefonu halen kullanan insanlarda mutlaka vardır. Fakat değişen teknoloji ile beraber artık çoğu cep telefonun bataryası sökülüp takılamıyor ve garanti süresi iki yıl.

Üretici firma içerisine yerleştirmiş olduğu minicik bir mikroçipi 2-3 sene aralığına ayarlıyor, ki bu çipin maliyeti de birkaç dolardan fazla değil. Telefonunuz 2-3 sene içinde kendiliğinden tuhaf şeyler yapmaya başlamışsa yada artık ömrünün bittiğini düşünüyorsanız bunun altında başka şeyler arayabilirsiniz!
Örneğin cep telefonları, bilgisayarlar, televizyonlar gibi bir çok cihaz artık internete bağlı çalışıyor. Kullanılan yazılım ile içerisinde bulunan devrenin hangi zamanda kısa devre yaapcağı, hangi zamanda program arızası vermesi gerektiği, hangi dönem aralığında servise, tamire yada tamamen değişime gideceği yada müşteriden belli bir ücret karşılığında onarım yapılacağı tamamen teknoloji firmalarının insiyatifine kalmış durumdadır!

Bu televizyonlar cep telefonları bilgisayarlar vb, kısaca akıllı adı altında bize altın tepside sunuluyormuşçasına sunulan her üründe mevcut.

Teknoloji şirketlerinin ayakta kalması sizin her sene veya en azından iki-üç senede bir aynı firmanın süslenip püslenmiş, yeniymiş gibi satılan ürünün yeni modelini satın almanıza bağlıdır. Eğer tek bir telefon alıp onu 10 sene kullanıyorsanız, herhangi bir televizyon alıp onu 15 sene kullanırsanız, bu cihazları üreten firmalar kısa sürede iflas ederler.

İnsanlar da aptal değiller, düzgün çalışan, sağlam, dayanıklı bir ürünü niçin bırakıp yeni bilgisayar, telefon veya televizyon alsınlar değil mi?

Yukarıda anlattığımız ampul tröstü gibi teknoloji dünyasında da ispatlanması zor bir tröst vardır. Bu tröstün yazıya dökülmemiş kuralı şudur: Ürünler, garanti süresi dolduktan sonra bozulmalıdır.

Örneğin bir program alıyoruz, diyelim ki “windows” kullanıyoruz. İlk sürümleri her zaman sorunludur! Sebebi ise şuna dayanır. İlk sürümler bilerek sorunlu olarak piyasaya servis edilir. Bunları ücretsiz kullanmaya çalışan hackerlar (korsanlar) tarafından kırılır, sonrasında bizler ücretsiz sürümleri internetten indirip kullanmaya çalışırız, sonra “yama” “update” “güncelleme” adı altında microsoft aynı windowsun düzenli versiyonlarını, lisans satın almış kişilere internet üzerinden vermeye başlar, internetten ilk sürümü indirmiş ve kullanmaya çalışan kullanıcı ise asla kaçak versiyonlu o bilgisayarda tam verim alamaz ve sonunda bıkarak gidip orjinal versiyonu almaya zorlanır. Aslında bu bir satış stratejisidir. Mesela window xp microsoft’un en iyi sürümleri arasında yer almasına ve dünya da en çok kopya satmasına rağmen, microsoft artık bu ürüne destek vermiyor! Eminim halen bilgisayarında windows XP kullanan okuyucularımız vardır. Bunun anlamı, siz mecburen benim yeni ürünü mü satın almak zorundasınız.

Teknoloji/Bilişim sektörü pek çok sektörde olduğu gibi gençleri hedef alan, gençlerin cebindeki paraya göz dikmiş bir sektördür. Her sene yeniden iPhone alan, her ay cep telefonlarına yüzlerce lira fatura ödeyen, her ay yeni bir teknolojik ürün satın alan müşteriler, genç müşterilerdir. Bu genç müşterilere ürün satmak isteyen endüstri de genç çalışanları tercih eder. Yani genç personelleri işe alarak genç müşterinin talepleri doğrultusunda yenilikleri bize getirmeye çalışmaktalar. Çünkü en büyük potansiyel alıcı grubu 20-40 yaş arası.

O ise aslında günümüzde megapikseller, dokunmatik telefonların her türü, aklınıza gelebilecek her şekli, her kameralı versiyonu, hatta içinde yok yok diyebileceğiniz her modeli çoktan üretildi. Buna örnek vermek gerekirse Nokia 2013 Ylında bir telefon üretti ve bu telefonun içerisine 41 megapiksellik bir kamera koydu, diğer yandan bir çok diğer şirket 20 megapiksellik kameralara 2015 te geçmeye başladı. Kısaca bu yazıdan anlamanız gereken şu, 1950’lerde, 60’larda üretilen TV, radyo ve telefonlar, buzdolapları hala çalışmaktadır ama maalesef günümüzde bunlar bilinçli olarak günümüzün teknolojisine uyarlanmamaktadır.

Saygılarımla
ComTurkey
Tanju PAL

WebFili.comTechnologische geheimen
Deel deze post

Verwante posten